mandag 13. februar 2012

Møte med lesesirkelen på Latinskolen, torsdag, 9.2.

Selv om vi var kun 3 lesehester, var det et hyggelig møte.
Vi snakket om boka av Helga Flatland "Bli hvis du kan, reis hvis du må".
Boka handler om Tarjej, Kristian og Tryve. Tre gutter fra en liten bygd som verver seg frivillig til Afganistan. Men ingen av dem kommer tilbake. Hver kapittel skildrer en av guttene og hvilken forhold de hadde til forskjellige viktige personer i livet deres.
Vi får vite at Tarjej, som skal overta gården etter faren, faktisk ikke har lyst til det. At han har et vanskelig forhold til mamma, fordi hun rett og slett ikke klarte å være glad i ham. Og hun er lei for det. Lei for at hun elsker storedatteren Julie mer og lei for at hun ikke klarer å gjøre noe med dette og lei for at hun mistet faren sin tidlig, slik at det ble uansett vanskelig for henne fot å nyte livet. Det tar henne mange år før hun kunne gi kjærligheten til Tarjej, men akkurat i samme øyeblikket melder han seg til tjeneste til Afganistan...

Vi får lære mye om bygdeliv, om forhold mellom by og bygd, om forventingen, om kjærlighet og om påkjennelser en bygd får når tre gutter ble brått revet bort.

Bygda synker i dypt sorg og mange undrer seg, hvorfor akkurat Sigurd tar det så tungt. Sigurd som er to år eldre enn de tre guttene og overflatisk sett ikke hadde mye å gjøre med dem. Med det viser seg at han og Trygve var kjærester, men Sigurd tvang Trygve til å ikke fortelle til noen om forhold deres, ellers ville Trygve aldri har sett Sigurd igjen. Trygve har alltid vært annerledes i bygda og han har ikke lyst til å holde livsmåten hemmelig.
Da Kristian oppfordrer til å verve seg frivillig til Afganistan sier Trygve ja. Ikke bare fordi det blir forventet av ham men også for å komme seg bort. Da han står på flyplassen tikker en melding inn på mobilen. Der står at alt blir bedre når han kommer hjem...

En utrolig sterk liten bok! Så synd at vi ikke fikk delt tankene med alle andre som har lest boka.

Likevel bestemte vi oss å prøve oss videre med lesesirkelen.

Neste gang skal vi snakke om "Nattog til Lisboa" av Pascal Mercier. En nok veldig krevende lektyre, men likevel dypt filosofisk og fascinerende.


Gleder meg til nye lesere. Hvis noen av dere har lyst å være med i lesesirkelen er det bare å si ifra til bibliotekaren og får med seg boka :-) .


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar